De cognitieve gedragstherapie of ook CGT genoemd werd ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Beck (1960) en legt veel nadruk op de rol van onze gedachten bij het ontstaan van negatieve gevoelens en gedragingen. De CGT stelt dat het immers niet gebeurtenissen op zich zijn die psychische klachten veroorzaken, maar wel de negatieve automatische gedachten die hierover ontstaan. CGT gaat dan ook aan de slag met het opsporen van denkfouten en niet-helpende, irrationele gedachten. Door deze bij te stellen en gebeurtenissen anders te interpreteren, gaan we onszelf beter voelen en kunnen we ook ons gedrag veranderen.

In CGT gaat de therapeut je door middel van psycho-educatie en bepaalde technieken helpen om je negatieve automatische gedachten uit te dagen en anders te leren denken. Daarnaast gaat de therapeut ook met het gedrag zelf aan de slag en wordt er veel aandacht besteed aan vaardigheidstrainingen, ontspanningsoefeningen, exposure opdrachten, … om vicieuze cirkels te doorbreken en gewenst gedrag aan te leren.

CGT is voor veel behandelingen de gouden standaard en heeft goede resultaten bij de meeste psychische klachten waaronder angst en paniek, depressie, dwang, trauma, verslaving, eetstoornissen, slapeloosheid, … Wil je graag nog wat meer informatie over CGT dan is deze website een aanrader!