Wanneer je relatie met eten moeilijk is

Binnen de Praktijk voor Gedragstherapie bieden wij voedingsbegeleiding aan vanuit een holistische visie. Onze diëtiste en psychologisch consulente Charlotte combineert haar specifieke diëtistische en psychologische kennis om jou op weg te helpen naar een stabiele gedragsverandering die past binnen jouw persoonlijke levensstijl.

Onze aanpak vertrekt vanuit een eigen visie op eet- en gewichtsproblemen en focust zich primair op de psychologie achter je eetgedrag. We onderzoeken wat jou aanzet tot de keuzes die je maakt en richten ons vooral daar op. Denk bijvoorbeeld aan je energiepeil (vb. slaap, maaltijden overslaan, …), suikerverslaving, emo-eten (vb. eten uit verveling, stress, …), saboterende gedachten (vb. ‘het is nu toch al verpest’, ‘het lukt mij toch niet’, …), niet-helpende gedragspatronen (vb. mindless eten, gewoontegedrag, praktische valkuilen…) en je motivatiestadium.

Omdat we jouw gewicht hier slechts als een gevolg van zien, is het dus niet ons eerste of enigste doel. Bij ons vind je dus niet het zoveelste vermageringsdieet met rigide voorschriften over hoeveelheden en wat wel en niet mag. We zijn ook niet voor een ‘quick fix’ op korte termijn, omdat deze je volgens ons uiteindelijk meer kwaad zal doen dan goed (denk aan jojo-effect, ontstaan van eetdrang, …). Ben je hier wel naar op zoek, dan kunnen we je helaas niet helpen. Wil je daarentegen gaan voor een bredere aanpak en stabiele verandering op lange termijn, dan ben je bij ons wel aan het juiste adres! Zeker wanneer je al vaker klassieke diëten hebt geprobeerd, kan deze benadering de moeite waard zijn om eens over na te denken. We zorgen ervoor dat je niet alleen weet wat je (anders) kan doen, maar helpen je vooral ook bij hoe je dit kan doen!

Gaan we het dan helemaal niet over eten en hoeveelheden hebben? Natuurlijk wel! We onderzoeken de kennis die je hebt over voeding en filteren er al het ‘fake news’ uit dat je doorheen de jaren misschien her en der hebt opgedaan. In ruil hiervoor geven we je zoveel mogelijk wetenschappelijk gefundeerde informatie en haalbare, individueel aangepaste adviezen mee. Dit zal je helpen en motiveren om eigen doordachte keuzes te maken en een goede balans te vinden in jouw voedingspatroon en dat van je gezin.

Tot slot vergeten we naast dit alles ook niet te kijken naar de eventuele gewichtseffecten van je hormonen, medicatie, stofwisseling en beweegpatroon. Indien nodig overleggen we hierover met je arts om dit uit te sluiten of verder op te (laten) volgen.

Wanneer uit de gesprekken blijkt dat er een ernstiger of psychiatrisch probleem onder je eetgedrag ligt (bijvoorbeeld een depressie of eetstoornis), zullen we je aanraden om ook een parallel traject bij één van onze klinisch psychologen te starten aangezien zij hier specifieker voor opgeleid zijn. We overleggen dan samen over de onderlinge frequentie van de consultaties (vaak verlopen deze om en om tussen diëtiste en psychologe).

Heb je graag dat wij vanuit onze visie eens meekijken met je eet- of gewichtsprobleem, neem dan zeker contact met ons op.

INTAKEPROCEDURE

U kunt zich op verwijzing van uw arts aanmelden of op eigen initiatief. Aanmeldingen gebeuren bij voorkeur via het contactformulier waarna wij u zullen contacteren voor een afspraak.

Na het vastleggen van een afspraak wordt u door ons uitgenodigd voor het invullen van enkele digitale vragenlijsten en formulieren. Hierdoor zijn zowel u als wij goed voorbereid op het intakegesprek. Dit verkort de intakefase aanzienlijk en is zodoende kost- en tijdsefficiënt.

TARIEVEN

Intake: 75 euro (60 min)

Vervolgconsulten: 60 euro (50 min)
(conform therapeutische sessie)

CONTACT

Tel. 0479/90.98.88
E-mail: info@praktijkvoorgedragstherapie.be